Vanaf nu 70 % terugbetaling voor wie dit beschermde landschap mee helpt onderhouden
De Vlaamse minister voor Erfgoed keurde het landschapsbeheerplan voor De Kesselse Heide – Het Goor in Nijlen goed. Dit is de kers op de taart van vier jaar samenwerken tussen het provinciebestuur, de gemeente Nijlen, de Bosgroep Antwerpen Zuid vzw en het Regionaal Landschap Rivierenland vzw. Gedeputeerde Rik Röttger: “Samen met bewoners en landeigenaars stippelden wij dit beheerplan uit om zo de unieke erfgoedwaarde van het landschap te behouden. Naast een langetermijnvisie, zorgt de goedkeuring er voor dat Vlaanderen extra landschapspremies geeft voor initiatieven die bijdragen tot het behoud van de Kesselse Heide – Het Goor. De premies worden nu opgetrokken van 40% naar 70% wat een enorme duw in de rug is voor eigenaars.“
De Kesselse Heide – Het Goor is één van de 180 beschermde landschappen in de provincie Antwerpen. Het is beschermd omwille van zijn historische, esthetische en natuurwetenschappelijke waarde. Het landschap is een mix van open landschapstypes (heide, weiden), gesloten landschapstypes (bossen en struwelen) en kleine landschapselementen (dreven, bomenrijen, alleenstaande bomen). Het bevindt zich in de vallei van de Kleine Nete en bevat rijke en soms zeldzame planten en er leven talrijke vogelsoorten.
De provincie Antwerpen en de gemeente Nijlen namen in 2010 het initiatief om een landschapsbeheerplan op te maken samen met eigenaars, gebruikers, bewoners en verenigingen. Verschillende informatieavonden en overlegmomenten werden georganiseerd. ‘Als provincie brengen we mensen rond de tafel en proberen we de neuzen in dezelfde richting te krijgen,” vertelt gedeputeerde Rik Röttger. “In de beheercommissie werden verschillende sectoren vertegenwoordigd: natuur, landbouw, jacht, erfgoed, recreatie en toerisme. De visie die daaruit voortkwam zal de komende 27 jaar gelden in het gebied. We hopen dat zo iedereen nog lang kan genieten van dit mooie landschap.”
Op 5 mei werd bij ministerieel besluit het landschapsbeheerplan van de Kesselse Heide – het Goor te Nijlen goedgekeurd door de Vlaamse Overheid. Dankzij dit goedgekeurde beheerplan kunnen initiatiefnemers voor opgenomen beheermaatregelen in aanmerking komen voor landschapspremies (www.onroerenderfgoed.be/ onder premies). De premies kan je krijgen voor het uitvoeren van beheerwerken, zoals het onderhouden van paden, bomenrijen, grasland, heide, vijver, …
“Het landschapsbeheerplan is een vrijwillig plan. Eigenaars zijn niet verplicht de acties uit het plan uit te voeren. Door de goedkeuring van het landschapsbeheerplan geven we hen wel een financieel duwtje in de rug. De normale premies bij een beschermd landschap zijn 40% voor onderhoudswerken. Nu er een landschapsbeheerplan is worden die verhoogd naar 70% (landschapspremie).” aldus nog Rik Röttger.
Provincie werkt aan beschermde landschappen
Eén van de pijlers van het provinciale landschapsbeleid is de werking rond de beschermde landschappen. Naast monumenten worden in Vlaanderen immers ook landschappen beschermd. De provincie Antwerpen telt zo’n 180 beschermde landschappen. Beschermde landschappen zijn gebieden waar de Vlaamse overheid het landschappelijk erfgoed wenst te bewaren door ze te ‘beschermen’.
In een beschermd landschap moeten eigenaars en beheerders het landschap in goede staat bewaren door onderhouds- en instandhoudingswerken uit te voeren.
Om de eigenaar tegemoet te komen in zijn verplichting, verleent de Vlaamse overheid premies. Indien de eigenaar een landschapsbeheerplan opmaakt, kan hij verhoogde premies ontvangen.
In de grotere beschermde landschappen, met regionale uitstraling, zet de provincie projecten op om samen met eigenaars, organisaties en gemeentebesturen een landschapsbeheerplan op te maken.
Dit brengt enerzijds een dynamiek rond landschapszorg in het gebied en tussen de partners. Anderzijds geeft dit eigenaars een extra duw in de rug voor landschapsonderhoud, dankzij de verhoogde premies.
Voor de kleinere, meer lokale beschermde landschappen, hoopt de provincie de gemeenten te inspireren om gelijkaardige projecten op te zetten. Voor de opmaak van een landschapsbeheersplan kunnen gemeenten terecht bij het Team Studie Natuur en Landschap.